Over olijven

Wist je dat…

… groene olijven onrijp, paarse olijven rijp en zwarte olijven overrijp zijn?

Zwarte olijven hangen dus langer aan de boom. Daarom is de schil van een zwarte olijf ook altijd rimpelig. Hoe langer de olijf aan de boom hangt, hoe voller deze ook van smaak is.

… de meeste zwarte olijven die in Nederland te koop zijn, geverfd zijn?

In dit geval wordt de zwarte olijf groen geoogst.
Dan wordt de olijf zodanig chemisch behandeld dat de olijf geen enkele smaak meer heeft. Daarna wordt deze met zuurstof zwart geverfd en komt er een glansmiddel aan te pas zodat de olijf uiteindelijk pikzwart en glad is en “mooi” glimt.
Heel vaak worden deze olijven met kruiden en knoflook gemarineerd om toch nog enigszins een smaak te creëren.
Onze zwarte olijven zijn allemaal gerimpeld en we houden ze heel bewust naturel omdat deze pure olijven van zichzelf al heel smaakvol zijn.

Pure zwarte olijven met pit. Nieuwsgierig? Klik dan hier.

… een kwaliteitskenmerk van de groene olijf de stevigheid is?

Een groene olijf wordt onrijp geoogst en is daardoor van nature stevig.
Vaak worden olijven verhit om ze houdbaar te maken (zoals bijvoorbeeld alle olijven uit blikjes of glazen potten). Daardoor worden ze zacht, vervlakken qua smaak en alle gezonde voedingsstoffen gaan kapot. 

… als je olijven oogst, deze heel erg bitter zijn?

Sterker nog: als je een olijf zo van de boom zou plukken om op te eten, zou je deze uitspugen omdat deze veel te bitter is.
1000 jaar geleden werden na de oogst gaatjes in de olijven geprikt, sneetjes in gesneden of de olijven werden geplet zodat er een opening in de olijf ontstond.
Daarna moesten de olijven maandenlang in zout water rijpen.
In combinatie met de opening van de olijf en het zout, werd de olijf in de loop van de tijd minder bitter en uiteindelijk eetbaar.
Daardoor proeft een goede olijf altijd (een beetje) bitter en zoutig.
Tegenwoordig worden bijna alle olijven met caustic soda behandeld. Dit proces wordt ook ‘logen van olijven’ genoemd. Caustic soda is een middel wat ook wordt gebruikt om afvoerbuizen te reinigen. Door deze behandeling zijn de olijven binnen één dag niet meer bitter. Daarna komen de olijven in zoutwater en het caustic soda lost daarin op. Als je dus dit soort olijven eet, vind je de caustic soda niet meer terug in de olijf. Alle goede, gezonde bittere stoffen en anti-oxidanten die een olijf bevat, zijn door dit proces wel kapot gegaan.
Wij hebben ongeloogde olijven in ons assortiment. Nieuwsgierig? Klik dan hier.

Ongeloogde groene olijven, naturel met pit. Er is een opening in gesneden zodat de olijf in de loop van de maanden in het zoutwater milder kan worden. Chemische stoffen komen er niet aan te pas. Nieuwsgierig? Klik dan hier.

… olijven met pit voller van smaak zijn dan zonder pit?

Ga maar naar Frankrijk of Italië op de markt en je zult zien dat ze hier veel meer olijven met pit te koop hebben dan zonder pit. Waarom? Omdat ze in deze landen met olijven opgroeien en weten dat olijven met pit lekkerder zijn.
Als je de pit eruit haalt, gebeurt dit direct na de oogst. Daarna moet de olijf nog maanden in zoutwater rijpen. Omdat het hart van de olijf (de pit) eruit is, verliest deze in de loop van de tijd steeds meer smaak.

… als je een goede olijf hebt, kruiden en knoflook als marinade overbodig zijn?

Heel vaak worden olijven chemisch behandeld om ze milder te maken. Daarna is de olijf vaak smakeloos en komen er kruiden en knoflook aan te pas.
Als de olijf na de oogst natuurlijk wordt behandeld, houdt de olijf haar eigen, unieke smaak. Daardoor zijn kruiden en knoflook overbodig.
Als je dus een echte pure olijf wilt eten, eet deze dan met pit en naturel. 🙂 Nieuwsgierig? Klik dan hier.

… olijven met een eko-keurmerk vaak net zo chemisch worden behandeld dan zonder keurmerk?

Officiëel mogen “eko-olijven” niet met caustic soda worden behandeld. Maar helaas gebeurt het wel. Na de behandeling komen de olijven namelijk in zout water en lost de caustic soda daarin op.
Als je dus de olijf in een chemisch laboratorium laat onderzoeken, vind je de caustic soda niet terug. Daarom wordt het dus ook stiekem gedaan. Je kunt het niet achterhalen. Ze doen dit om de olijven milder van smaak te maken, waardoor ze makkelijker te verkopen zijn.
Als een olijf dus niet bitter proeft, maar bijvoorbeeld alleen maar zout is, is er dus mee gerommeld en zijn deze dus chemisch behandeld. Of ze nou een eko-keurmerk hebben of niet, maakt niet uit.
Je hebt dus:
– goede eko-olijven
– slechte eko-olijven
– goede olijven zonder eko-keurmerk
– slechte olijven zonder eko-keurmerk

Vertrouw je tong. Proeft de olijf bitter? Dan is dit een goed teken als het om de puurheid van de olijf gaat.

Makkelijker kunnen we het helaas niet maken. Maar we kunnen wel goede olijven met eko-keurmerk en goede olijven zonder eko-keurmerk opsturen.
Nieuwsgierig? Klik dan hier.
 

… er elke dag bij ons op de markt klanten naar zoete olijven vragen?

Wij hebben deze bewust niet in ons assortiment.
Olijven horen bitter, zoutig en soms zurig te proeven.
Als deze zoet zijn, worden de olijven zodanig chemisch behandeld dat ze in eerste instantie geen enkele smaak meer hebben. Daarna wordt er suiker aan toegevoegd om toch nog een smaak te creëren. Wat een gekkigheid, vinden wij.

… als je gevulde olijven koopt, deze met de hand gevuld worden?

De pit kan wel machinaal worden verwijderd maar de vulling (zoals een amandel, een knoflookteen of een pepertje) worden stuk voor stuk met de hand gevuld. Dit gebeurt direct na de oogst, meestal in Griekenland.
Vaak zie je ook dat er bij olijven bijvoorbeeld in plaats van echte paprika een zogenaamd “paprika-piment” in zit. Dit is één of andere rode massa die dus wel machinaal kan worden ingespoten maar heeft niets meer met paprika of pepertjes te maken.

Bij deze olijven zijn de pitten machinaal verwijderd. Daarna werden de olijven handmatig met pepertjes gevuld. Nieuwsgierig? Klik dan hier.

… zout bij de olijven twee functies heeft?

Ten eerste zorgt het ervoor dat een olijf na de oogst in zout water minder bitter en milder wordt. Ten tweede is het een natuurlijk conserveermiddel. Na de oogst komen de olijven dus in zout water en verder worden ze niet verhit of iets dergelijks. Het is voldoende als ze rauw onder zout water liggen.

Wat maakt een olijf puur en uniek? 

Het feit dat ze in een delicatesse winkel of vers op de markt te koop zijn?
Nee. Dat ze een eko-keurmerk hebben? Ook nee!

Het staat en valt met de behandeling van de olijf na de oogst! 
Na de oogst zijn olijven namelijk bitter. Er zijn twee methoden om de olijven milder te maken; een chemische en een natuurlijke behandeling. 
Lees hieronder de verschillen:

Chemische behandeling:

A: De olijven komen 24 uur in een loog. Deze loog bestaat uit water en bijtende soda (ook natriumhydroxid genoemd of NaOH of E524). Bijtende soda wordt o.a. gebruikt om afvoerleidingen schoon te spoelen. Deze soda maakt alle bittere stoffen in de olijf kapot. 

B: Na de soda-behandeling moeten de olijven heel goed schoon worden gespoeld. Daarna komen er conserveringsmiddelen aan te pas. Dit zijn chemische zuren zoals citroenzuur (E 330) of ascorbinecuur (E300), soms zelfs zwavel, koper-chlorophyll of Calciumhydroxyd (Ca(OH)2). Dit voorkomt ook dat de groene olijven na de oogst verkleuren naar donkergroen/bruin. Deze zuren zijn op lange termijn niet goed voor het menselijk lichaam. Ze brengen je lijf uit balans, het lijf verzuurt. Na deze snelle en korte behandeling zijn de olijven klaar voor consumptie. 

Voordelen: 

Het voldoet aan de interesses van de voedselindustrie: de olijf is vlak van smaak en het verwerkingsproces verloopt snel waardoor de olijven makkelijk te verkopen zijn. 

Nadelen: 

Olijven hebben:

  • geen oorspronkelijke olijvensmaak meer
  • chemische resten
  • nauwelijks voedingswaarde
  • weinig antioxidanten
  • zijn beperkt houdbaar

Deze olijven zijn overal te koop en hebben hun pure originele smaak verloren.
Deze olijven zijn dus absoluut niet aan te raden!!!

Natuurlijke behandeling

Al duizenden jaren is er een natuurlijke manier om olijven milder te maken. De olijven worden ingesneden, ingeprikt of gebroken en hierna maanden in zoutwaterbadjes gelegd (vaak met citroenschijfjes er door heen) zodat de bittere stoffen er gemakkelijk uit kunnen. Het water wordt vaak vervangen. Op deze eenvoudige, natuurlijke manier onttrekt het zout de meeste bittere stoffen uit de olijf. Dit duurt afhankelijk van de soort olijf meerdere maanden tot een jaar. 

Voordelen: 

  • De olijven behouden hun natuurlijke, originele olijvensmaak
  • Al de gezonde voedingswaarden zijn nog intact en er zitten geen chemische resten in
  • De olijven zijn twee jaar of langer houdbaar
  • Je lichaam verzuurt niet maar blijft in balans. Olijven zijn een belangrijk deel voor een gezonde en evenwichtige voeding. 

Voor mensen in Nederland zijn dit vaak nieuwe, gezonde en boeiende smaken. Het zijn olijven zoals ze al duizenden jaren in het Zuiden worden gegeten! 

Proeft de olijf een beetje bitter en zoutig? Dan heb je de goede te pakken!

Eet smakelijk!